maanantai 9. marraskuuta 2015

KST eli Kranio-sakraaliterapia


Olen opiskellut Kranio-sakraaliterapiaa tämän vuoden alusta lähtien ja tällä hetkellä minulla on peruskurssit käytynä.
Teen hoitoja opiskelijahinnoilla Pirkanmaalla ja kysynnän mukaan myös kauempana (mm. pääkaupunkiseutu). Palveluistani voit lukea lisää täältä!

Usein ihmisillä herää kysymys siitä, mitä kranio oikein on, joten tässä toivottavasti vastauksia muutamaan peruskysymykseen.

Mitä kranio-sakraaliterapia on?

Kranio on kokonaisvaltainen hoito, jossa pyritään vapauttamaan jännityksiä kehon tuki- ja liikuntaelinsysteemistä, joka kudosten avulla käsittää koko kehon.

Kranio on pehmeä ja hienovarainen, mutta tehokas, tekniikka, jolla voidaan hoitaa monenlaisia vaivoja.

Mihin kranion ajatus perustuu?

Kranio perustuu kallon (cranium) ja ristiluun (sacrum) välissä kulkevan selkäydinnesteen kraniaalirytmiin, joka on yhteydessä koko kehoon. Kraniorytmi on läsnä kaikissa kehon kudoksissa. Tämä kraniorytmi voi häiriintyä erilaisissa tilanteissa; mm. fyysiset rasitukset tai tapaturmat, stressi, henkiset traumat tai ongelmat jne.

Kehon epätasapaino, jännitykset tai erilaiset tukokset vaikuttavat selkäydinnesteen kiertoon, jolloin se hidastuu tai sen toiminta häiriintyy. Tämä tuntuu kraniorytmissä, jota hoitaja yrittää tasapainottaa, jolloin keho hoitaa itse itsensä hakeutuessaan itse jälleen terveeseen tilaan.

Kranion historiaa:

Kranio-sakraaliterapian alkulähteet ovat Intiassa, mutta vuonna 1800-luvulla Tri William Sutherland "keksi" kraniaalisen osteopatian. Sutherland totesi kallon luiden olevan elävää kudosta, jotka eivät täysin sulaudu toisiinsa, vaan ne sallivat muutamien millimetrien liikkeen. Tällöin Sutherland löysi myös selkäydinnesteen pulssimaisen liikkeen, jota kutsutaan kraniorytmiksi. 1970-luvulla toinen tohtori John Upledger kehitti kraniosakraaliterapian yksinkertaiseksi hoitomuodoksi.Mitä kraniossa tehdään?

Kranion aikana erilaisilla käsin tehtävillä tekniikoilla vapautetaan kehoa ja sitä kautta mahdollisesti myös mieltä. Kraniohoitaja auttaa kehoa rentoutumaan ja vapautumaan ja tätä kautta hakeutumaan takaisin terveeseen tilaan, johon keho hakeutuu, jos sillä on siihen  mahdollisuus.
Tasapaino fyysisellä ja emotionaalisella puolella on yhtä kuin terveys.

Kraniossa keskitytään koko kehon toimintaan; kraniosakraalijärjestelmä yhdistää koko kehon, jolloin vaikutetaan aina koko kehon tasolla. Tämä on avuksi mm. tilanteisa, joissa ei voida hoitaa suoraan ongelma-alueelta, vaan sitä lähestytään muuta kautta.

Mihin kranio vaikuttaa?

Mm.:

 • Hermojärjestelmään ja aivonestekiertoon
 • Imunestekiertoon, immuunijärjestelmään ja verenkiertoon
 • Lihaksiin sekä fascioihin
 • Tasapainoiseen liikkumiseen
 • Umpieritysjärjestelmään ja ruoansulatukseen
 • Akuutteihin ja kroonisiin häiriötiloihin sekä
 • käytösongelmiin
  (Lähde. Tampereen Kranio-sakraalikoulu)


Voiko kraniolla saada aikaan jotain huonoa?

Ei voi, fyysistä manupulaatiota ei tehdä.

Keholle annetaan mahdollisuus palautua terveeseen tilaan, tällöin jokin olemassa oleva oire voi hetkellisestä pahentua, tämä kuuluu osana paranemisprosessiin.

On olemassa vasta-aiheita eli tilanteita, jolloin ei hoideta, näitä ovat:

 • Leikkaukset (noin 3 kk leikkauksen jälkeen hoito on hyväksi)
 • Kallonmurtuma
 • Selkäydintyrä
 • Tuoreet haavat ja 
 • Akuutit tulehdukset
  (Lähde: Tampereen Kranio-sakraalikoulu)

Hoitoa ennen ja jälkeen?

Hoitoa ennen saa liikkua ja olla normaalisti, kovin fyysistä suoritusta ei kuitenkaan kannata suorittaa juuri ennen hoitoa.

Hoidon jälkeen suositeltavaa pitää 1-3 vapaapäivää/kevyttä päivää. Omaehtoista liikuntaa ja kävelyä.

Riittääkö yksi hoitokerta?

Riippuu täysin tapauksesta, akuutteja ongelmia voidaan saada hoidettua jo yhdellä kerralla.
Usein häiriötilat ovat kuitenkin saattaneet jatkua jo pidemmän aikaa ja niille on voinut tulla myös kerrannaisvaikutuksia (ns. sipulinkuorimisefekti).  Tämän vuoksi saatetaan tarvita useampi hoitokerta, jotta voidaan saada aikaan riittävä paranemisprosessi. Muutokset eivät välttämättä tapahdu kerralla vaan askel askeleelta, jolloin muutos kehossa on myös helpompaa hyväksyä.

Yksi hoitokerta voi hyvin tuoda tullessaan jo muutoksia, mutta suosittelen useampaa hoitokertaa, jolloin myös vaikutus menee syvemmälle ja "tulokset" ovat pysyvämpiä.

Heräsikö sinulla kysymyksiä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palautelaatikkoon on aina asiaa :)